
Vårt planerade studiebesök på Göteborgs remfabrik kunde genomföras planenligt.
Det såg lite tunnt ut med anmälningarna i början, men när det närmade sig fylldes listan på.
Till vår medhavda fika fick vi en introduktion till besöket. Därefter följde en rundvandring med demonstration av fabrik och maskiner.
Företaget grundades 1891. Den första fabriken var en mindre byggnad av trä som brann ner i maj 1900.
Fabriksledningen beslutade omedelbart att en ny fabrik skulle uppföras, denna gång av tegel.
Den nya fabriken stod färdig 1901. Den var i tre våningar och alla maskiner drevs av en ångmaskin.
Stenkol fraktades till fabriken på den angränsande Mölndalsån.
Kraften från ångmaskinen överfördes till vävstolarna och övriga maskiner via ett system av axlar i lokalernas tak med en rem, vad annars, till var maskin. Gick det fel någonstans stannade hela fabriken.

Elektrisk drift infördes 1914 då en elektrisk motor fick ersätta ångmaskinen. Allt annat bibehölls.
En kraftig rem vävd av kamelhår förband motorn med axeln i taket. Denna rem driver fortfarande fabriken, intakt efter snart 120 år. tala om kvalitet.

Allteftersom industrierna moderniserades med individuella elmotorer till maskinerna minskade efterfrågan på vävda remmar och fabrikens lönsamhet sjönk.
I november 1977 upphörde produktionen, personalen stängde av maskinerna och gick hem och fabriken lämnades så som den sett ut sedan början av 1900-talet och fortfarande gör.

Ett år efter det att produktionen lades ner bildade några entusiaster Föreningen Göteborgs Remfabrik, en ideell förening med syftet att:
*bevara Göteborg Remfabrik som ett levande industriminne
*hålla yrkeskunskapen från den mekaniska vävnadsindustrin levande
*visa Remfabrikens verksamhet, arbetsmiljö och historia för allmänheten
Göteborgs kommun köpte in fabriken för att ge plats åt trafiken till och från E6:an. Planerna ändrades dock, och 1984 blev Remfabriken i stället byggnadsminnesförklarad gällande både byggnaden, maskinerna och övrig inredning.
Göteborgs stad äger fastigheten och står för hyra, el och vatten medan Föreningen Göteborgs Remfabrik bedriver museiverksamheten.

En del maskiner från andra textila verksamheter har efterhand samlats på Remfabriken såsom från snörmakeri- och spetstillverkning. Snören, band, spetsar, omflätade sladdar och kablar och gammeldags textiltätningslist tillverkas på dessa maskiner och säljs i fabriksbutiken.

Ett mycket intressant studiebesök som visade på ett högtstående mekaniskt kunnande men också på dåtidens arbetsmiljöförhållande.

