Teater på förläggargård
Vilken dag det blev!
Idag har det äntligen spelats teater igen på förläggargården Källäng, som en del i vår förenings tioårsjubileum. På gården finns en inomhusteater som inte använts på 170 år, men som nu användes igen med ett antal medlemmar som imponerad publik.

 
Över 100 personer trotsade sedan duggregnet och såg pjäsen ”Kungen på Källäng” spelas på gårdens framsida, med fika efteråt.
 
Dessutom spelades det välbesökt teater även inne i Kinna, där stycket ”Champagnefrukost” spelades nedanför förläggargården Sanden.
 
Allt som allt en mycket lyckad dag, ett festligt jubileum och en stor glädje. Tack alla som kom!

Historisk resa i sjuhärad


En historisk resa genom Sjuhärad
 
I lördags samlades delar av Förläggargårdsföreningen för en studieresa genom Sjuhärad. Som guide medföljde Christer Ahlberger, professor i historia vars berättelser fängslade både medlemmar och förbipasserande. Dagen började i Svenljunga där Ahlberger berättade om den tusenåriga historia som finns i jordlagren under torget. Resan gick sedan vidare till Limmared där historien om glasbruket och dess betydelse för adeln runt Åsunden berättades. Efter det väntade ett uppskattat besök med guidning på Källebacka gård, utanför Marbäck. En gård som inte minst är känd genom filmerna om Änglagård men också tack vare sin mycket spännande historia, insatser kopplade till byggnadsvård och på senare år både café, butik och bryggeri i den intilliggande ladan. Efter det väntade en kort föredragning om skottet på Åsunden och sedan ett besök på torget i Ulricehamn där Ulricehamns utveckling var temat. Dagen avslutades på Wärenstams i Borås där föreningen deltog i en teaterworkshop tillsammans med Lennart Eriksson och Gunilla Rydholm-Eriksson. Aktiviteterna under dagen var en del av en förstudie för ett projekt kring textilt kulturarv, som arrangeras av Förläggargårdar i Sjuhärad med stöd av Boråsregionen och Sjuhärads kommunalförbund.
 
  
Byggnadsvård i fokus hos snickerimästaren


Under året driver föreningen Förläggargårdar i Sjuhärad ett byggnadsvårdsprojekt. I onsdags var det dags för ett besök hos snickerimästare i Henrik Andersson i Torestorp.

 
 


Hittills har projektet inneburit ett flertal aktiviteter, däribland en workshop på förläggargården Källäng på temat att restaurera gamla fönster samt en kurs i lerputsning. Projektet drivs av Förläggargårdsföreningen med stöd från Sparbanksstiftelsen. I onsdags stod finsnickeri i fokus när föreningen samlade ett 30-tal personer hos Henrik Andersson i Torestorp. Henrik driver Torestorps Finsnickeri sedan ett par år tillbaka och är en mycket meriterad snickare, bland annat med deltagande i både SM och VM i möbelsnickeri på sitt CV.
 
Henrik berättade inspirerat och med inlevelse om hantverket och hans egen resa, från mångårig anställd till egen företagare. Extra imponerade var åhörarna över Henriks fantastiska lokaler, en gammal ladugård som tidigare tillhörde församlingen i Torestorp som Henrik köpte och renoverade till ett högklassig snickeri med allt från traditionella maskiner till modern laserteknik.   
 
Projektet rullar vidare under året och framöver kommer fler föreläsningar, kurser och aktiviteter att anordnas.
Victor Fridén
Föreläsning om konst & ting


Konst och ting på tapeten i kommunhuset
 
Hur dekorerades de svenska hemmen under 1800-talet? Den redogjorde konstvetaren Bengt-Göran Johansson för när han föreläste i Kinnaborgssalen under onsdagen. Bengt-Göran tog med åhörarna på en spännande resa genom de olika stilepokerna och fokuserade inte enbart på konst under den timmeslånga föreläsningen, utan även på vackra ting som möbler, vaser och ljusstakar. En del av föreläsningen vigdes också åt tapeter med särskilt fokus på panoramatapeter, som det faktiskt finns exempel på även i närheten. Bland annat på Olsagården i Skene och Kronogärde i Fritsla. Bengt-Göran är engagerad i föreningen Förläggargårdar i Sjuhärad som arrangerade föreläsningen, med stöd av Tore G Wärenstams stiftelse och i samarbete med Studiefrämjandet.
 
Victor Fridén

Föreläsning om mor anna


Föreläsning om Mor Anna
 
Tisdagen den 18 juni var Bo Scharping, Viskadalens folkhögskola, inbjuden att föreläsa på Kronäng.
Anledningen är den nyligen publicerade skrift som Scharping tagit fram om förläggaren Mor Anna, verksam på Sälgered i Seglora (det som idag utvecklats till Viskadalens folkhögskola). Mor Anna levde ett spännande och innehållsrikt liv och hennes förläggarverksamhet lade grunden till en stor förmögenhet. När den delades mellan hennes arvingar var de sedan med och grundade både SKF och Volvo. Bo Scharping föreläste också om storytelling och hur man gör för att upptäcka och berätta en god historia.
Allt som allt en mycket lyckad kväll i det ljumna sommarvädret.
Tack alla som deltog!

Förläggargårdsdagen blev en succé!

Det blev något av en folkfest i lördags med cirka 300 besökare på Kronängs gård. Tur med vädret och flera andra evenemang i trakten är nog förklaringen bakom tillströmningen, så stort intresse har vi knappt sett tidigare på en enskild gård. På Kronäng hemma hos vår ordförande Thomas Andrén var det öppet hus med visning av 1700-talsmiljöer, utställning av våra vepor samt föreläsning med Christer Ahlberger från Göteborgs Universitet, på temat Bondeherrgårdar vilket föreläsaren också sammanställt en bok om. På Ännagården anordnades prallellt en föreläsning om gårdens historia där vår egen Leif-Åke Åkesson talade för åhörarna. Allt som allt en verkligt lyckad dag med många intressanta möten och samtal.

Söndagen 10/3 träffades Förläggargårdsföreningen för Verksamhetsutveckling,
på Wärenstams i Borås.
Det diskuterades en mängd olika punkter, bland annat marknadsföring och vårens aktiviteter.
I början av maj kommer det anordnas förläggargårdsdagar under veckan i samband med Väverskans dag i Kinna. Det kommer erbjudas olika aktiviteter för att både uppmärksamma  historia och få visa upp de vackra gårdarna. Stöd erhålles från Tore G Wärenstams stiftelse.
Mötet handlade även om hur marknadsföringen ska utvecklas, en idé är att skapa små teaterstycken som sedan kan spelas upp för besökare. Såväl Markbor som utifrån. Det projektet finner stöd från Sparbankstiftelsen.
En satsning ska också göras på Instagram och Facebook för att nå ut till människor,
genom att visa upp hur otroligt vackert det är med naturen och gårdarna. 
Marknadsföringen är väldigt viktig för att nå ut till nya målgrupper och det satsas hårt för att kunna göra det. 
Föreningen är engagerad och vill verkligen nå ut för att sprida sin kunskap, få chansen att visa upp historian och arrangera lustfyllda aktiviteter för alla åldrar.
 
     ////////
   Julia Högberg
 

Historiskt besök med goda Mark historier 
 
I Torsdags gjorde PRO, kinna ett besök på Förläggargården Kronäng.
En fullspäckad em, som förgylldes med god fika och härlig gemenskap.
 
17 00-talshus.
En av höjdpunkten var guidning kring och i det äldsta huset.
Här kunde man se kläder , böcker och redskap som använts i såväl verksamheten 
som i det privata boendet. 
En av höjdpunkterna var den lönelista för Väferskorna  som förläggaren Anders Larsson
 undertecknat den 2 Januari 1862 !
 
Marks Unika Historia
Besökarna var ivriga, intresserade och inte minst kunniga. Vilket kan förklaras med alla de studietimmar man lagt ned vid sina träffar före besöket. Gruppen träffas regelbundet sedan några år tillbaka och är även fortsatt intresserade av att gräva djupt i Marks Historia.
Rörande överens om att Tygriket aldrig blivit Tygriket och Mark inte varit vad det är idag - utan all den 
viktiga verksamheten som Förläggarna på sina gårdar bidrog till. 
Inte minst med hjälp av alla duktiga väverskor ute i torpen och sedan också aktiva knallar,
 som flitigt sålde de fina hantverken.  
Under vecka 19 kommer detta att lyftas fram rejält med olika arrangemang. 
 
Besöket på Kronäng leddes av föreningen förläggargårdar och L-Å Åkesson påtalar att det finns massor man kan göra framöver. Ett sådant ex är ökad samverkan mellan varandra, kommun och organisationen för besöksnäring.
 

Med vänlig hälsning,
Julia Grönberg
Studiebesök på Ljungbergs Textil
Föreningen arrangerade den 7/11ett studiebesök på Ljungbergs Textil.
 

Ljungbergs - ett företag med historia

 

Erik Ljungberg (1907-1983) grundade Ljungbergs Textiltryck AB 1948. Han var en ivrig förespråkare av bevarande och förvaltande av svensk designtradition. Han var på sin tid landets skickligaste textiltryckare, bland annat anlitad av Svenskt Tenn för produktionen av företagets Josef Frank-tyger. I botten var Erik Ljungberg ingenjör och grafiker (litograf), men han hade även en textilutbildning från Norrköping som vävare och spinnare. Erik hade en omvittnad känsla för textil mönsteråtergivning. I sitt arbete med Signerad Textil bidrog han med långt mer än bara det trycktekniska, bland annat skapade han flera unika tygkvaliteter i syfte att bättre återge enskilda mönsters karaktär och känsla.

Efter att ha arbetat på företag som Almedahls och Slöjdföreningens skola i Göteborg köpte Erik en gammal snickerifabrik i Floda, norr om Göteborg, där han startade sin egen verksamhet. Namnet Ljungbergs Textiltryck kom med åren att bli starkt förknippat med orten Floda. Erik drev företaget tillsammans med sina syskon och brodern Einar (1906–1994), som var konstnär, var aktiv i verksamheten och har bland annat formgivit mönstret Vår.

Genom åren har Ljungbergs haft många olika ägare och 2008 flyttades tryckeriverksamheten till Rydboholm, utanför Borås, där den fortfarande är kvar. Här arbetar nio personer med stor kunskap och lång erfarenhet av tillverkningen. Tryckmetoderna som används är det exklusiva handtrycket och rotationstryck. De tryckta tygerna efterbehandlas på plats så att de ska hålla länge och så att färgerna fixeras.

Sedan 2015 äger Berghems Väveri AB varumärket Ljungbergs.

Ett 15-tal föreningsmedlemmar mötte upp och fick en mycket intressant genomgång av Ljungbergs verksamhet och en rundvandring i lokalerna där de olika momenten och maskinerna i tillverkningsprocessen visades. Det gavs också möjlighet att i butiken handla av de unika handtryckta tygerna.


Tryckbordet för handtryck - 65 meter långt!


Till vänster hänger gamla schabloner


Tvättmaskinen

Vi välkomnades i butiken

Exklusiva handtryckta tyger


Schablonerna tillverkas med fototeknik


Färglabbet

 
Förläggargårdsvandring i Fritsla
Föreningen arrangerade på kvällen den 22/8 en rundvandring bland förläggargårdarna i Fritsla. Vi hade tur med vädret, det blev en riktigt fin kväll.

I Fritsla genomfördes aldrig laga skifte. Bara en gård, Månsagården, flyttades och hamnade några hundra meter utanför centrum och endast en av de kvarvarande, Skyttegården, har senare försvunnit.

Vandringen började med en fika på Centrumkaféet där vi också fick en introduktion till vandringen och till Fritsla. Under sakkunnig ledning av Kenneth Persson, assisterad av Jan-Åke Stensson, vandrade vi sedan runt bland gårdarna. Vi började med Hansagården följd av Klockaregården, därefter Bergagården och då fick vi också se var Månsagården och Skyttegården legat. Via Lilla Bengtsgården och Andersgården tog vi oss sedan till Stommen där gårdsägaren Bo Andén berättade om gårdens förflutna. Slutligen tog vi oss till Kronogärde där vi efter en kort presentation av gården fick komma in och se den unika panoramatapeten från början av 1800-talet. Två systrar från Kronogärde införskaffade var sin panoramatapet. En av systrarna var gift i Olsagården i Skene och hennes tapet sattes upp där och finns fortfarande kvar. Den andra systern övertog Kronogärde men dog tidigt och dyrgripen blev liggande kvar ihoprullad på vinden till 1954. Då överraskade nuvarande ägares mor sin man och satte i hemlighet upp tapeten till hans 60-årsdag. Det var svårt att slita deltagarna från den fantastiska tapeten och det charmiga hemmet och när vi kom till vandringens slutmål, förläggargravarna på kyrkogården tvärs över vägen, hade mörkret börjat lägga sig. Ett tjugofemtal föreningsmedlemmar deltog i den mycket uppskattade vandringen.


Kronogärde
Den franska tapeten

Bergagården


StommenFörläggargravarna på Fritsla kyrkogård

 
Föredrag i Ramnaparken sommaren 2017
Under tiden 11/6 - 24/9 2017 visade föreningen sin utställning om förläggargårdar i Redskapsboden i Ramnaparken i Borås. Under utställningen arrangerade föreningen fyra föreläsningar i utställningslokalen.


 
  • 2017-07-02 talade Leif-Åke Åkesson om "Vävnadsförläggningens betydelse för vår indstrialisering".

    Föredraget finns i sin helhet under hemsidans rubrik Mer information.


     
  • 2017-08-06 talade Bo Scharping om "Från Sälgered till Kina - Mor Anna och Asken". 
 
Ett uppskattat inslag som drog ca 25 åhörare, d.v s fullt i lokalen. 
  • 2017-08-20 talade Bengt-Göran Johansson om "Konst i hemmen under 1800-talet - förläggarnas storhetstid". 
 En mycket lyckad föreläsning där lokalen blev fylld av intresserade åhörare.Bengt-Göran väckte mångas intresse.
 
  • 2017-09-10 talade Christer Ahlberger, assisterad av Thomas Andréen, om "Bondeherrgårdar, Förläggare och Kulturarv"
Ett nymyntat begrepp introducerades, bondeherrgårdar.  Sjuhärads förläggargårdar innefattas i detta begrepp och är således inte ett unikt fenomen utan något som förekommer i alla våra landsändar men som resultat av andra verksamheter än textil förläggarverksamhet. Exempel är Havregårdar i Dalsland, Kaptensgårdar på Västkusten, Bergsmans(förläggar)gårdar i Bergslagen och i Hälsingland Hälsingegårdar. Under 1800-talets första hälft gick världsekonomin på högvarv. Företagsamma bönder utnyttjade sin trakts möjligheter och de lyckosamma, som också gynnades av dåtidens skattesystem, skapade snabbt ofattbart stora förmögenheter som bl.a. användes till att bygga stora hus - bondeherrgårdar. Blomstringstiden blev kortvarig, industrialiseringen och den därav följande samhällsomdaningen ställde nya krav och de stora byggnaderna blev många gånger snarare en belastning än en tillgång. De blev stora, ödsliga, illa underhållna och lågt värderade. Nu i en ny tid med ny ekonomi har nya verksamheter inom service-, tjänste- och upplevelsesektorerna skapat nytt värde i de gamla byggnaderna som börjat återfå lite av sin tidigare glans. Många är numera både vackra, välskötta och värdefulla.
 
Folk från hela Sjuhärad kom för att lyssna.

 
Resa till Curmanska villorna i Lysekil


Förläggargårdsföreningen företog den 17:e juni en resa till de Curmanska villorna i Lysekil.
Villorna besöktes i strålande solsken. Dagen innan hade det kommit 130 mm regn, vilket är anmärkningsvärt mycket.
Vi blev guidade initierat av släktingar till professor Carl Curman under 1,5 timme.
Carl Curman lät uppföra två bostadshus invid Lysekils badinrättning. Husen är prefabricerade och byggdes av AB Ekmans Mekaniska Snickerifabrik i Stockholm och monterades på plats. Det första huset på platsen uppfördes 1873 och annexet Lillstugan 1878. Efter det att Storstugan brunnit, uppfördes en ny 1880 med Hugo Hörlin som arkitekt.

 

Husen är ritade i fornnordisk stil, med förebilder både i kontinentala hus i schweizerstil och norska äldre trähus, och ornamenterade med drakar och ormar. De är väl bevarade från sekelskiftet såväl utvändigt som invändigt. Möblerna i ek är formgivna av August Malmström och friserna med motiv ur Sigurd Fafnesbanes saga i Storstugans högloftssal gjorda av Hanna och Mårten Eskil Winge.

 

Villorna förvaltas idag av släktingar till Carl och Calla Curman genom AB Curmans villor i Lysekil. De är byggnadsminnesförklarade.

Utdrag från Wikipedia.Föreningen tilldelas Sveriges fana 6/6-2017
Vid nationaldagsfirandet i Stadsparken i Borås förärades Föreningen Förläggargårdar i Sjuhärad en fana.
Denna överlämnades av årets nationaldagstalare Minna Engström Heino. Elisabeth Andrén med maken Thomas mottog fanan med vördnad.Förläggargårdsdagen / Väverskans dag 14/5-2016Förläggargårdsdagen 2016
 
Föreningen valde att i år genomföra Förläggargårdsdagen i samarbete med Väverskans Dag och Vävrundan.  Aktiviteterna genomfördes 12-14/5. Förläggargårdsföreningen erbjöd besökande möjlighet till boende på Hult och Lydde och hade öppen Förläggargård på Kronäng och på Ännagården där föreningen i samarbete med Marks Härads Släktforskarförening visade delar av Förläggargårdsutställningen under lördagen medan Släktforskarföreningen arrangerade kaffeservering. Två föreningsmedlemmar fanns på plats i Ännagården för att komplettera utställningen och för att svara på frågor.
Vi kunde räkna in ett 60-tal besökande och fick tillfälle att berätta om gårdarna och verksamheten där. Utställningen var mycket uppskattad och många av besökarna uttryckte också tillfredsställelse med att de äntligen fick se Ännagården från insidan.
Vävning på Kronäng
Utställning på Kronäng
Utställning på KronängUtställning på Kronäng

 


Besök från Svenska Turistföreningen (STF Borås) 4/10-2015
Svenska turistföreningen ( STF Borås) genomförde en lyckad och mycket uppskattad dag på förläggargårdar i Mark den 4 Oktober.


 
Bild 1 Besök i ett anrikt lager med starka anor.
 
 
 
 Bild 2 Träff med berättelser av Förläggarn på Kronängs Gård.
Bild 3 Gårdsbesök på Källäng
Föreningspresentation
Vid vårt möte med De 7H kulturhistoriska förening i januari kom vi överens om att vi skulle komma till ett av deras möten och presentera vår verksamhet. Detta ägde rum den 4/11 vid deras berättarafton. Leif-Åke Åkesson och Bo Scharping representerade vår förening. Leif-Åke presenterade oss och vilka aktiviteter vi ordnat/deltagit i under de gångna åren. Bosse berättade sedan den osannolika framgångssagan "Från Selgered till Kina". Mötet var välbesökt, lokalen var fullsatt, nästan 40 personer kunde räknas in. Vårt besök rönte stor uppskattning och flera Förläggargårdsböcker såldes. Ordf. Irene Arvidsson uttryckte önskemål om ett studiebesök under nästa år liknande det som Textilhistoriska Sällskapet gjort tidigare i år och även om framtida samarbete mellan föreningarna. 
Bosse berättar
Atelje Westragothia, studiebesök 14/3.
I torsdags kväll samlades ett 15-tal medlemmar till ett studibesökpå Atelje Westragothia, en unik vävstuga, som specialiserat sig på kyrkliga textilier. Man tillverkar prästskjortor, stolor och biskopsmössor såväl som altarförhängen, kollekthåvar och mattor för kyrkorummet.
Alla alster är unika hantverk, all tillverkning sker på beställning. Kunderna är församlingar i, istort sett, hela Sverige men med tyngdpunkten i västsverige.
Allt vävs i speciella kvalitetsvävstolar, vävstolarnas Rolls Royce, konstruerade av Ulla Cyrus och tillverkade på AK:s snickeri i Öxabäck.
Vid tillverkningen används nästan uteslutande naturmaterial, framför allt ull.
De två ägarna, Helena och Karin, lotsade oss genom tillverkningen, från skiss till färdig vara. Alla produkter är unika och varje produkt har, från början till slut, tillverkats av en och samma person.
En mycket imponerande verksamhet , ett unikt hantverk, som bevarar en unik hantverksskicklighet. En kvalitet som maskinell tillverkning inte kommer i närheten av.
Kvällen avslutades med fika, te eller kaffe och gott tilltugg.